Šumava a kam na výlety?

šumava
Šumava a kam na výlety?

Šumava. Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska, jejíž původ spadá až do období Keltů. Králi jsou bezpochyby lesy a jezera. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku tohoto nádherného místa a prozkoumat její každičký kousek. Toto jsou typy na výlety.

Šumava nabízí neskutečně mnoho výletů jak s dětmi, tak na kolech, tak na koních. No vlastně na čemkoli. Přírodu, kterou zde uvidíte, neuvidíte jen tak někde. Trasy, které budete zdolávat, mohou být jak snadné, tak náročnější, to, už je na vás.

Jezera na Šumavě

 

Černé a Čertovo jezero

Tato jezera najdete spolu v jedné a té samé přírodní rezervaci. Trasu můžete začít na parkovišti v Špičáckém sedle, kam vás doveze i autobus. Lze ale i začínat odjinud. Do cíle vede mnoho stezek, které můžeme rozdělit na ty snadné a náročnější. Pokud vás mapy zavedou do lesíka, trasa je náročnější, pokud vystoupíte na parkovišti, cesta je vhodná i pro kočárky, ale pouze k Čertovu jezeru. Stezka od Čertova jezera k jezeru Černému vede přes kameny, které jsou v prudším svahu.

Voda z Čertova jezera teče do Dunaje a dále do Černého moře. Černé jezero je největší kráterové jezero na Šumavě i v celé České republice.

Jezero Laka

Jedná se o jedno s nejvýše položených jezer na Šumavě. Pokud půjdete či pojedete z obce Prášily, není cesta k němu vůbec snadná. Pokud ale vystoupíte na parkovišti v Nové Hůrce a vydáte se po modré pěší značce, můžete vzít s sebou i kočárek. Cestou uvidíte také hrobku rodu Ábelé, což byl dřívější významná sklářská rodina.

Prášilské jezero

Prášilské jezero je známé díky svým povrchem a ohraničením. Toto jezero je totiž ohraničeno vysokým valem žulových balvanů. Na jezeře také vždy najdete spoustu kachen. Kvůli kamenům k němu není trasa přístupná s kočárky. Zpět se můžete vracet po červené do obce Prášily, kde se můžete občerstvit v hostinci U Michala či v protější cukrárně.

Slatě

 

Tříjezerní slať

Jedná se o malé vrchovištní rašeliniště, které je pojmenované podle tří jezírek, které se nachází v jeho okruhu. Tato stezka je doprovázena informačními tabulemi, kde se můžete dozvědět něco o místní fauně a flóře. Tato slať je dobře přístupná z obce Modrava, kde najdete také parkoviště. Dále se můžete vydat k již zmiňovanému Prášilskému jezeru.

Hrady a zámky

 

Hrad Kašperk

Hrad Kašperk je majestátní gotický hrad, který se nachází zhruba 3 kilometry severně nad Kašperskými horami. Hrad nabízí dva prohlídkové okruhy, které trvají cca 60 minut. Hrad může nabídnout také speciální interaktivní prohlídky pro děti, které probíhají formou plnění různých úkolů a soutěží.

Tím to ale zcela nekončí. Najdeme tu zde mnoho dalších výletů, kam byste se měli jet určitě podívat, ať už s dětmi nebo sami.

• Vlčí výběh
• Rozhledna Poledník (dočasně uzavřena)
• Špičák
• Godošova poustevna
• Boubín
• Naučná stezka Povydří
• Stezka korunami stromů Lipno
• Medvědí stezka,...