Tepelná čerpadla budou výhodná i pokud ceny elektřiny a plynu opět klesnou

čerpadla
Tepelná čerpadla budou výhodná i pokud ceny elektřiny a plynu opět klesnou

Poptávka po tepelných čerpadlech roste v zemích Evropské asociace pro tepelná čerpadla od roku 2013, přičemž tempo růstu postupně zrychluje. Důvodem jsou přitom nejen aktuálně rostoucí ceny energetických komodit, ale také dlouhodobé výhody tepelných čerpadel.

Tepelná čerpadla jsou zdrojem energie, který:

  • nezatěžuje svým provozem životní prostředí,
  • nevyžaduje dodávky energetických komodit,
  • nevyžaduje skladování paliva,
  • nevyžaduje postupné přikládání,
  • využívá ke svému provozu palivo, které není nutné těžit povrchovými či podpovrchovými doly a tím zatěžovat životní prostředí,
  • je stabilní bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky či roční období,
  • je ověřený cca 50 letou zkušeností, kdy k prvnímu výraznému rozšíření tepelných čerpadel vEvropě došlo k v 70. letech minulého století, období tzv. ropného šoku,
  • je použitelný univerzálně, najdeme je jak u budov velikosti lodního kontejneru, tak velkých bytových domů.

Rozšíření tepelných čerpadel pomáhají i dotace od státu

Tepelná čerpadla jsou preferovaným zdrojem tepla na celoevropské úrovni, v dohledné budoucnosti se dokonce bude jednat o jediný možný zdroj tepla pro novostavby. Aby podpořily rozšíření tepelných čerpadel, a zároveň tento zdroj tepla zbavily jeho hlavní nevýhody v podobě vysokých pořizovacích nákladů, vlády Evropy podporují domácnosti dotacemi na pořízení tepelných čerpadel, přičemž tuzemsko není výjimkou, viz dotace na tepelná čerpadla.

tepelna cerpadla budou vyhodna 1

Zdroj: ehpa.org

Jak je to s celkovou úsporností?

Samotný provoz tepelných čerpadel je velmi úsporný. Ve skutečnosti, tepelná čerpadla země/voda byla i v dobách podprůměrně nízkých cen energetických komodit nejúspornějším zdrojem tepla a teplé vody, viz porovnání nákladů na teplo webu tzb-info.cz.

Které tepelné čerpadlo je vhodné pro mě?

Mezi jednotlivými typy tepelných čerpadel existují rozdíly nejen na úrovni výkonu, ale také schopnosti dodat teplou vodu či fungovat jako klimatizace. Základní představu o tom, který typ tepelného čerpadla je vhodný pro vaši nemovitost najdete v tomto průvodci výběrem tepelného čerpadla.

Zdroj obrázku: Studio Harmony / Shutterstock.com