Proč zdražuje elektřina

elektřina
Proč zdražuje elektřina

Ceny energií jsou tématem, které společností rezonuje v poslední době stále silněji. Proč vlastně elektřina zdražuje?

Českem hýbe krach dodavatelů energií

Českým trhem s energiemi nejprve zahýbal krach společnosti Bohemia Energy. Společnost 13. října 2021 oznámila, že ukončuje veškerou činnost. Nebyla již schopna plnit své závazky a nadále dodávat svým odběratelům energie.

Následovalo ji krach ještě několika dalších poskytovatelů. Svou činnost musely ukončit společnosti Kolibřík Energie a.s., A-PLUS Energie obchodní, a.s. a Ray energy a.s. Jejich zákazníci přešli pod tzv. dodavatele poslední instance.

To pochopitelně ovlivnilo celkovou situaci na trhu. Ještě v srpnu letošního roku se odhadovalo až 10 % zdražení u elektřiny a až 50 % u plynu. Zdražování však bude ještě výraznější a dotkne se nejen bývalých zákazníků zkrachovalých poskytovatelů, ale všech odběratelů.

Zdražovat se chystá gigant ČEZ i mnozí další

Například jeden z dominantních poskytovatelů energií, kterým je společnost ČEZ, už v listopadu avizoval, že bude zdražovat v průměru o třetinu. Důvodem je zvyšování velkoobchodních cen elektřiny. Ty podle ČEZ v posledním roce stouply dokonce trojnásobně. Zákazníků s fixovanými cenami se zvyšování cen dotknout nemělo.

Energetický regulační úřad však v prosinci letošního roku zveřejnil aktuální informaci o zvýšení cen tzv. regulované části koncové ceny. To by mělo znamenat i zvýšení cen energií u zákazníků s tzv. fixací, jichž se změny ve standardních cenících dodavatelů dotknout neměly.

Regulovaná část se zvýší u elektřiny v průměru o 3,7 %, u plynu potom o 2,4 %. V praxi si tak mohou domácnosti připlatit až 500 Kč navíc.

Jaké jsou příčiny zdražování

Regulovaná část ceny elektřiny je pouze jednou složkou, která tvoří cenu celkovou. Podílí se na celkové ceně přibližně polovinou.

Druhou část představuje tzv. silová složka. To je právě složka obchodní, kterou si dodavatel určuje sám. Promítá se do ní nejen velkoobchodní cena, za kterou komoditu samotný dodavatel musel nakoupit, aby ji dále mohl poskytnout svým klientům, ale například i emisní povolenky. Cena jedné povolenky se pohybuje kolem 58 EUR.

Zároveň ke zvyšujícím se cenám přispívá tlak centrálních bank, které situaci ovlivňují svou měnovou politikou. Současnou situaci zostřuje i to, že jednotlivé evropské státy se odklánějí od provozování jaderných elektráren. Na růstu cen energií se pochopitelně podepsala i stávající situace s koronavirou pandemií a průběžné „vypínání“ jednotlivých ekonomik.

Zdražování se dotkne i plynu

Zdražování by se navíc kromě elektřiny mělo dotknout také plynu, varují dále odborníci. Přímo generální ředitel ČEZ Daniel Beneš veřejnost informoval, že zdražování by u plynu mělo být ještě markantnější než u elektřiny.

Na faktuře tak překvapení spotřebitelé mohou najít dokonce o dvě třetiny vyšší částku, než na kterou byli dosud zvyklí.