Jak pěstovat bobkový list

bobkový list
Jak pěstovat bobkový list

Bobkový list aneb vavřín je středomořská rostlina, kterou měli v oblibě lidé nejen na vaření, ale také zdobení věnci hlav vítězů po vyhraných bitvách. Jak však pěstovat bobkový list v našich podmínkách?

Co dělat aby bobkový list prospíval

Bobkový list je teplomilná rostlina. V teplém období prospívá i venku, avšak určitě by neměl projít mrazem. Pěstuje se převážně v nádobách, které jsou přenositelné, aby se daly schovat v zimních měsících do chladné chodby nebo zimní zahrady.

V létě snese i prudké slunce, v zimě by teplota měla být kolem 5 – 10 °C. Před letněním by měla být rostlina týden nebo dva v polostínu, aby si přivykla na vyšší teplotu. Vyžaduje pravidelnou zálivku a rychle roste. Rozrůstá se do keříků, které jsou dobře tvarovatelné. Je možné z něj tvarovat i bonsaje. To však vyžaduje pravidelné prostříhávání a dávat pozor na to, aby měl vavřín vždy dostatek vody.

Substrát a množení

Roste dobře v substrátu skládajícího se z podílu hlíny a také písku. Substrát by hlavně v letním období neměl vysychat a být pravidelně zaléván.
Při pořízení bobkového listu je lepší zvolit malou sazeničku. Je možné jej množit také řízky nebo semeny, či oddělením nově vzniklých sazeniček patřících k mateční rostlině. Řízky koření zpravidla do 3 měsíců a množí se na jaře nebo na podzim. Seříznuté větvičky se dávají do substrátu s výživou vhodnou k množení rostlin.

Hnojivo pro bobkový list

Hnojivo je potřeba zvolit podle toho, jaké bude mít bobkový list využití. Jestliže si chcete vypěstovat jen okrasnou dřevinu nebo bonsaj můžete jej hnojit pravidelně co 14 dní hnojivem pro pokojové rostliny nebo okrasné dřeviny.

Pokud však počítáte s tím, že jej budete užívat v kuchyni, zvolte raději organické hnojivo, jako granulované slepičince nebo kravský hnůj. Pro zpracování v kuchyni se stříhají z vzrostlé rostliny mladé lístky a suší.