Proč nespíme?

spánek
Proč nespíme?

Denně prospíme v ideálním případě asi 7-8 hodin. Proč vlastně spíme? A proč je pro nás spánek tak důležitý? Jaký vliv má nedostatek spánku na psychiku člověka? Podíváme se spánku pod kůži.

Proč spíme?

Když usnete, vaše tělo upadá do útlumu a relaxuje. To je velmi důležité pro vaši regeneraci a celkové osvěžení těla. Dojde ke změně činnosti mozku, který upadá do bezvědomí. Většina lidí má také utlumenou citlivost na vnější podněty. Jinak to mají například maminky miminek a malých dětí, kdy je probudí sebemenší neklid dítěte.

Během spánku se vám dále uvolní svaly, sníží se tělesná teplota, zpomalí se vám dech a klesne krevní tlak.

Sny

V průběhu spánku se nám zdají sny. Sen se nám zdál i v tom případě, kdy si ho po probuzení vůbec nevybavujeme a nepamatujeme si ho. Během spánku se objeví několik fází, kdy náš mozek velmi intenzivně pracuje, a to i v případě, že zbytek těla je v absolutním útlumu.

Fáze spánku

Během spánku se u nás střídají dvě fáze. Je to fáze REM a non-REM. Během REM fáze je prokázána aktivita mozkové činnosti a během non-REM fáze je nastolen její útlum.

Nekvalitním spánkem k psychickým problémům

Dlouhý i příliš krátký spánek může mít na člověka negativní dopady. Může to být například únava a s ní spojené psychické problémy a deprese. Neměli bychom podceňovat kvalitní a dostatečný spánek, který si můžeme dopřát dostatečnou úpravou denního harmonogramu.

Večerní sledování televize a práce na počítači

Většina lidí se večer i přes únavu dívá na televizi nebo si sedne k počítači. Přístroje nás dlouho udržují v bdělém stavu a tím pádem jdeme spát ještě později, než bychom šli spát, kdybychom je nesledovali. Zkusme například vypnout televizi dříve. Příjemně se před spaním uvolníme, usneme dřív a ráno se budeme cítit více odpočatí.

Důležitá je poloha těla během spánku

Člověk spí v poloze vleže se zavřenýma očima. Toto je nejpřirozenější poloha během spánku, kdy se nejlépe vyspíme. Pokud zkusíme spát vsedě, bylo dokázáno, že neupadneme do nejhlubšího spánku a dostatečně si neodpočineme.